In een mede-eigendom moet iedere uitgave gedetailleerd geanalyseerd worden om energie te besparen: gezamenlijke verwarming, isolatie, lift, …
In ons dossier over energiebesparing hebben we reeds verschillende manieren voorgesteld om de energiefactuur te verzachten. Wanneer er echter meer dan één eigenaar betrokken is, dan verandert het één en het ander.
Cijfers van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven
Volgens gegevens van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) vallen twee zaken op:
- Het aantal onroerende goederen in mede-eigendom wordt geschat op 525.000 tot 1.498.000 appartementen: er bestaan geen precieze cijfers op nationaal niveau.
- Van de bijna 219.000 appartementsgebouwen (niet allemaal in mede-eigendom) werd 65% gebouwd vóór 1981 toen de energienormen in werking traden.
De analyses van de CRB melden ook het volgende:
“Een energierenovatie van een mede-eigendom is een specifieke materie omdat de werken een impact hebben op zowel de individuele wooneenheden als op de gemeenschappelijke delen. Naast de klassieke obstakels van een renovatie […], zijn er in een mede-eigendom ook verschillende profielen van bewoners waardoor de start van de werken vaak vertraging oploopt.
Mede-eigendommen hebben bovendien een complex en specifiek karakter: er zijn vaak uiteenlopende belangen, bewoners zijn vaak huurders […], de beslissingsprocessen zijn langzaam en moeilijk, enz.”
5 manieren om als mede-eigendom energie te besparen
U heeft het begrepen: het belangrijkste obstakel bij energierenovaties is de menselijke factor en de uiteenlopende meningen. In een mede-eigendom nemen mede-eigenaars beslissingen en maken ze samen overeenkomsten op een democratische manier. Vergaderingen verlopen echter soms erg stroef. Ziehier een paar thema’s om objectief en geconcentreerd te blijven.
1. Analyseer de energiecontracten grondig
Een eerste stap om te besparen op energie? Analyseer grondig het contract van uw energieleverancier voor de gemeenschappelijk delen. In 2022 hebben sommige leveranciers hun prijzen met 95% verhoogd in vergelijking met 2021.
Vergelijk zeker het aanbod tussen de verschillende leveranciers op mijnenergie.be en selecteer de optie “kleine bedrijven”: een verbruik van minder dan 100.000 kWh/jaar.
Voor uw privéverbruik kunt u ook een groepsaankoop van energie overwegen – vraag aan uw leverancier of er een voorkeurstarief bestaat voor een all-in contract: uw private wooneenheid en de gemeenschappelijke delen.
2. De technische audit van de mede-eigendom
Een audit door een externe firma is een objectieve manier om uw mede-eigendom te analyseren. Zo stelt Immopass een onafhankelijke audit voor op basis van 80 controlepunten. Dit rapport bevat ook een lijst van de uit te voeren werken alsook een schatting van de bijhorende budgetten. Een dergelijk rapport maakt de beslissingen eenvoudiger.
Een technische audit is wettelijk niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden.
3. Zet de thermostaat een graad lager
Zoals vermeld in ons dossier over energiebesparing, is de verwarming de grootste kostenpost (energie) voor particulieren. Mede-eigendommen zetten vaak in op gemeenschappelijke verwarmingssystemen. Toch blijkt de beslissing om de verwarming een graad lager te zetten een moeilijke bevalling.
Nochtans kan een verschil van 1 °C uw factuur met bijna 7% doen dalen. Een “comfortabele” temperatuur ligt rond 20 °C en de minimale temperatuur rond 16 °C. Er is dus een marge om mee te spelen.
4. Een goed onderhoud is goud waard
Misschien denkt u dat u bespaart door het onderhoud van uw verwarmingsketel of de lift naar een latere datum te verzetten. Dat is niet waar. Het klopt dat een onderhoud geld kost. Een verwarmingsketel die niet tijdig wordt onderhouden, kan echter veel meer gaan kosten door het hogere verbruik. Dat geldt ook voor een lift die sneller zal slijten.
We gaan nog een stap verder: de vervanging van een verwarmingsketel van meer dan 15 jaar oud is een aanzienlijk budget, maar het is een investering die de moeite waard is. Nieuwe verwarmingsketels verbruiken immers tot 30% minder energie dan oude ketels!
5. Investeer in hernieuwbare energie
U kunt kiezen voor een leverancier van “groene” energie. U kunt echter ook een stap overslaan en investeren in systemen die rechtstreeks voor de mede-eigendom hernieuwbare energie produceren. In de eerste plaats denken we aan fotovoltaïsche panelen die energie leveren die u meteen kunt verbruiken of die u kunt doorverkopen aan het net. Win zeker ook informatie in over warmtepompen!
U zou het dak van het gebouw ook kunnen verhuren aan een bedrijf dat panelen installeert voor eigen gebruik. Op die manier geniet de mede-eigendom inkomsten die u kan gebruiken om de kosten te betalen of om werken te laten uitvoeren!
Download zeker ook deze praktische gids voor mede-eigenaars op de website van notaris.be.