Blog

Een tweedehands auto kopen of verkopen, een goed idee?

De maand januari? Dan denken we spontaan aan Driekoningen en… aan het autosalon. Heeft u een nieuwe auto nodig? Dan is de vraag ook of u uw vorige wagen wel zou verkopen. En een tweedehands auto aanschaffen, is dat wel interessant? We delen graag onze ideeën .  

Als verkoper of koper van een tweedehandswagen wilt u natuurlijk een goede deal sluiten. Goed nieuws, de markt van tweedehands voertuigen wordt steeds meer gereglementeerd. De bedoeling hiervan is om niet op negatieve ervaringen te botsen. Op wat moet u dan vooral letten? We geven u graag de nodige pistes.

Een tweedehands voertuig verkopen, is dat makkelijk?

In België zijn er voldoende mogelijkheden om zaken door te verkopen. En de maatregelen zijn relatief eenvoudig en goed gereglementeerd. Kort geschetst: u heeft een car-pass nodig. U kan zo’n pass verkrijgen bij een technisch controlecentrum.

 

Vooraleer u uw voertuig opnieuw verkoopt, raden wij u aan om een volledige check-up te laten uitvoeren in uw garage. Dit zal uw kansen gevoelig verhogen om zonder belemmeringen de specifieke technische controle voor voertuigen voor doorverkoop te passeren.

Vergeet niet om eerst een afspraak te maken voor de “tweedehandskeuring. Als uw voertuig na deze controle conform is, zal u de fameuze car-pass ontvangen.

Opgelet, deze pas is slechts 2 maanden geldig. Plan dus de technische controle verstandig in en in functie van de (geschatte of gekende) datum van doorverkoop.

Wat is de juiste prijs om een tweedehands voertuig te verkopen of te kopen?

Uiteraard hoopt u als verkoper of koper een goede deal te kunnen sluiten. Dit houdt in dat u een goede prijs overeenkomt en zorgeloos het akkoord kan afronden.

 

 

Verkopen: de prijs inschatten van een tweedehands voertuig

Bij verkoop is de eerste vraag die in u zal opkomen hoe u de waarde van uw voertuig op de tweedehands markt kan bepalen. Het meest eenvoudige is om een simulatie op een referentiewebsite te maken zoals autogids.be of ikwilvanmijnautoaf.be. Vraag ook eens kosteloos een advies aan uw garagist.

 

Kopen van een tweedehands voertuig: prijzen vergelijken met die van een nieuwe wagen

Uiteraard is het aan u om te bepalen welk type wagen u in gedachten heeft: een kleine nieuwe stadswagen of een tweedehands SUV? U dient ook het merk te bepalen dat uw voorkeur draagt: zo kan u kiezen voor een tweedehands auto die garant staat voor de lange levensduur of een minder populair maar nieuw merk.

Vergelijk ook eens de prijzen, vooral in de periode van het autosalon, van een nieuw voertuig in vergelijking met een tweedehands exemplaar. Wanneer u uw budget heeft vastgelegd kan u bijvoorbeeld een nieuwe Skoda Fabia kopen of een tweedehands VW Golf.

Hoe dan ook, als uw budget niet hoogt ligt, zal u weinig keuzeruimte hebben : in dat geval dient u zich te focussen op tweedehands voertuigen. Of als u een tweede auto moet kopen maar u de gezinsuitgaven beperkt wil houden.

 

De 10 verkoop- en aankoopkanalen voor tweedehands auto’s

Er bestaan heel wat kanalen om een tweedehands auto te kopen of te verkopen. Alles hangt ervan af hoeveel haast u heeft. De snelste manier is om een tussenpersoon te raadplegen. Als verkoper ontvangt u onmiddellijk de verkoopwaarde van uw voertuig maar meestal aan een lager tarief dan wanneer u zonder tussenpersoon zou verkopen. Als koper gebeurt de transactie onmiddellijk en is ze ook beveiligd.

Mocht u zelf uw auto willen verkopen of er één kopen, dan zijn er heel wat mogelijkheden:

  1. advertenties in de geschreven pers
  2. op gespecialiseerde websites waar tweedehands wagens verkocht worden zoals autoscout24
  3. op verkoopsites zoals wijkopenautos.be
  4. op sociale media zoals Facebook
  5. een affiche hangen op uw wagen
  6. een bericht nalaten in de buurtwinkels of op het werk
  7. een mandataris zoals Carnext aanstellen
  8. een netwerk van gekende dealers van een bepaald merk aanspreken. Een bekend voorbeeld is MyWay van de groep Dieteren
  9. samenwerken met de dealer van uw huidige wagen
  10. een bekende dealer van een ander merk raadplegen. Bij de verkoop van uw wagen wordt vaak een goed voorstel gedaan bij de aankoop van uw nieuwe wagen. En wanneer u langs een dealer passeert, heeft u de zekerheid dat de historiek van uw tweedehandswagen gekend is door de garagist.

 

Nog een leuke tip! Op veilingen kan u een wagen kopen die in beslag werden genomen door de fiscus of de politie.
 

Welke documenten moet u bij de hand te hebben bij het verkopen of kopen van een tweedehands auto?

De verplichte documenten die een verkoper moet overdragen aan de koper zijn:

  • het kentekenbewijs van de wagen
  • het bewijs van de laatste technische controle
  • het Europees bewijs van conformiteit (de grijze kaart)
  • de registratieaanvraag door de technische controle
  • de Car-Pass

 

Daarbovenop moet de verkoper ook het onderhoudsboekje of ieder ander document met data van controles en herstellingen overhandigen.

Bovendien zal de toekomstige koper u heel dankbaar zijn om alle relevante informatie over het voertuig te ontvangen. Bijvoorbeeld, wanneer de winter- en zomerbanden zijn vervangen, of het type aanhangwagen dat het voertuig kan trekken – wanneer de auto voorzien is van een trekhaak.

Geld lenen voor de aankoop van een tweedehands auto is mogelijk

Een nieuwe of tweedehands auto kopen… dat is uiteraard niet gratis. Heeft u geen budget? Vergeet dan niet dat sommige krediet instanties een lening aanbieden voor een tweedehands auto naast de klassieke lening voor een nieuwe wagen. Bovendien zal voor elke tweedehands auto van minder dan 3 jaar de autolening voor een nieuwe wagen toegepast worden.

Goed om weten: Wanneer u een nieuw voertuig koopt, is het dan een verstandig om te lenen bij een verdeler? Kritisch zijn is de boodschap: een verlaagd tarief gaat vaak gepaard met de verplichting om een ander financieel product aan te kopen. Zo kan de dealer een verzekeringsproduct of technische bijstand voorstellen die vaak duurder zijn dan de gebruikelijke markttarieven. Blijf dus waakzaam: deze kredietgevers halen hun winsten vaak uit bijkomende producten.

 

Nogmaals, vergelijken is de boodschap bij de aankoop van een nieuwe of tweedehands wagen alsook voor de financiering ervan.

 

Bij Elantis kan u een simulatie maken en een autolening online bereken voor  uw nieuwe auto of tweedehandswagen

 

 

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000