Blog

Eerste woning, eerste job: hoe start u met succes aan uw beroepsleven?

eerste woning

Met een diploma op zak en heel wat projecten in het hoofd bent u klaar om aan het beroepsleven te beginnen. Volg onze tips om zorgeloos het ouderlijke nest te verlaten!

Een job aan de haak slaan, een eerste woning vinden: wie afstudeert, staat voor grote beslissingen. Deze levensfase brengt ook heel wat vragen met zich mee. Hoe maakt u een cv op? Waar gaat u wonen? Wanneer koopt u een eigen woning? Ziehier een praktische gids voor pas afgestudeerden.

De niet te missen stappen

  • Schrijf u in als werkzoekende: 

Dit dient u als allereerste te doen nadat u bent afgestudeerd. Woont u in Vlaanderen? Raadpleeg hiervoor dan VDAB. Woont u in Brussel? Dan moet u bij Actiris zijn. Na deze inschrijving start uw integratie op de arbeidsmarkt: een periode van 310 dagen waarin u al het nodige doet om werk te vinden. Een erkend adviseur maakt samen met u een actieplan op met het oog op een geschikte job. Alleen na deze integratieperiode heeft u recht op een uitkering. 

  • Uw cv opmaken: 

Uw cv is uw visitekaartje, de samenvatting van uw marktwaarde voor een potentiële werkgever. Heeft u als pas afgestudeerde de indruk dat u geen meerwaarde kunt leveren? Word wakker! Neem uw kennisdomeinen onder de loep en geef de lezer van uw cv zin om u beter te leren kennen. Spreekt u vreemde talen? Kent u iets van informatica? Heeft u een opleiding of een bedrijfsstage gevolgd? Pas uw cv aan naargelang de gesprekspartner en breng uw sterke punten onder de aandacht. 

  • Uw eerste woning vinden

Heeft u beslist om het ouderlijke nest te verlaten? Maak u op voor een leven samen met een vriend(in), alleen of met uw geliefde. Maar of u nu huurt of koopt, u staat gegarandeerd voor bepaalde verantwoordelijkheden wanneer u verhuist. In dit blogartikel geven we meer details over de te voorziene kosten. 

Eerste woning: huren of kopen?

In een context vol inflatie en onveiligheid blijft de aankoop van een onroerend goed een veilige en betrouwbare investering. De Belg heeft die boodschap goed begrepen: in ons land is gemiddeld 70% van de mensen eigenaar van een woning terwijl het Europese gemiddelde rond 60% ligt.

Toekomstige eigenaar?

Een eigendom verwerven lijkt voor veel jonge mensen een verre droom. Gelukkig bestaan er heel wat oplossingen om u te helpen. Begin met uzelf de volgende vragen te stellen: 

  • Wat is uw budget? Heeft u eigen inbreng? Kunnen uw ouders helpen?
  • Bent u zeker van de plaats waar u wilt wonen? Wilt u een voordelige belastingaftrek? Dan blijft u tijdens de eerste jaren beter in de woning wonen. Er is wel goed nieuws: de voorwaarden voor de belastingaftrek zijn recent veranderd in het voordeel van de eigenaar. Hier vindt u meer informatie!
  • Wat zijn uw behoeften vandaag en tijdens de komende jaren? Probeer minstens vijf jaar vooruit te kijken. Gaat u binnenkort met uw partner samenwonen en een gezin stichten? Is uw woning klaar voor gezinsuitbreiding? 
  • Welke bijkomende kosten brengt een aankoop met zich mee? Denk maar aan gemeenschappelijke kosten in het geval van een mede-eigendom, eventuele werken, makelaars- of notariskosten…

Heeft u beslist om de stap te wagen? Er bestaan zeer interessante leningen om u te helpen. Denk maar aan het hypothecair krediet of het mede-eigendomskrediet dat u helpt om de gemeenschappelijke kosten van een mede-eigendom te dekken of de renovatielening wanneer u uw woning onder handen wilt nemen.

Wilt u liever huren?

Voelt u zich nog niet klaar om te kopen? Dan is huren een uitstekende optie voor pas afgestudeerden. U dient wel rekening te houden met bepaalde uitgaven bovenop de huurprijs. Eerst en vooral de huurwaarborg: een som geld die u van de eigenaar moet blokkeren en die meerdere maanden huur bedraagt. Of u nu huurder of eigenaar wordt, u dient daarnaast ook verhuizings- en inrichtingskosten te voorzien: u wilt immers een warm nest creëren!

Uw eerste woning inrichten zonder stress

Een likje verf, nieuwe gordijnen, meubelen: de uitgaven bij een eerste woning schieten snel de hoogte in! Bovendien bent u plots zelf verantwoordelijk voor deze uitgaven en dat kan angst inboezemen. Maar wist u dat onze interieurlening u helpt om van start te gaan en uw inrichtingsprojecten in alle gemoedsrust te financieren?

Enkele tips voor de inrichting… 

  • Ga voor ‘recup’: u hoeft niet in dure meubelen te investeren wanneer u net uw studies hebt afgerond en wanneer uw budget nog beperkt is. Leve tweedehands! 
  • Ga zo snel mogelijk een energiecontract aan zodat u vanaf de eerste dag elektriciteit en verwarming heeft.
  • Domicilieer u op uw nieuwe adres om te vermijden dat uw post en facturen nog bij mama en papa toekomen. Ga hiervoor naar uw stad- of gemeentehuis.
  • Bouw een goede band op met uw buren: de basis om spanningen en geschillen te vermijden!

De final touch

U bent ondertussen uitgevlogen! Wij wensen u alle succes toe met uw eerste woning en uw eerste job. Het Elantis team staat voor u klaar om de financiering van uw nieuwe project te bespreken… Aarzel niet om ons te contacteren!

 

 

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000