Een duurzame renovatie biedt heel wat voordelen: minder energieverbruik, meer thermisch comfort, een stijgende woningwaarde, goed voor de natuur. Maar is dat financieel haalbaar en hoe vermijdt u onaangename verrassingen? Ziehier enkele aandachtspunten en getuigenissen.
Anne woont in Oudergem, is 65 jaar oud, getrouwd en mama van 2 kinderen. Zij wilt de verouderde familiewoning uit 1875 isoleren en wilt de zaken grondig aanpakken om een energieneutrale woning te creëren. “Door de huidige energieprijzen wilde ik alles isoleren”, is haar motivatie.
De bedoeling is duidelijk: het huis zou ooit voor de kinderen zijn en moet een goede verkoopprijs halen tijdens een wederverkoop. Hiervoor moet alles aangepakt worden: thermische isolatie van de voorgevel, vanaf de gelijkvloers verdieping tot aan het dak, de vensters, de elektriciteit, de verwarming, fotovoltaïsche panelen en enkele gewenste wijzigingen.
“Een natuurlijke isolatie is onbetaalbaar. Een warmtepomp was ook geen optie omwille van de nabijheid met de buren”, zegt ze met spijt, “maar ik ben erin geslaagd om 2 verwarmingsketels op gas te installeren zodat ook de ingerichte zolder verwarmd kan worden.”
Voor de vensters van Belgische makelij werkt Anne rechtstreeks samen met de schrijnwerkerij van haar leverancier en heeft ze directe contacten met de aannemer. Op die manier bewaakt ze zelf de geleverde kwaliteit.
De isolatie van de voorgevel wordt ook doorgetrokken tot aan de vloer, zelfs tot aan het voetpad. Achteraan voegde Anne een ruimte toe waarvoor ze een vergunning nodig had. Ze vroeg dit aan bij het Gewest en kreeg de vergunning. Dankzij Renolutie en de tips die ze kreeg op Batibouw, vroeg ze ook premies aan…
Binnenkort verplichte renovatie
Brussel telt heel wat oude panden en zo’n 33% van de woningen zou niet geïsoleerd zijn. Nochtans verbruikt een geïsoleerd huis 4x minder energie.
Volgens de gegevens van Renolution gaat 65% van het energiebudget van een huisgezin naar de verwarming. Isoleert u uw dak? Dan kan u 27% besparen en nog eens 25% in het geval van muurisolatie…
Nog in Brussel is 50% van de broeikasgassen afkomstig van het energieverbruik van gebouwen! Het verbaast dus niet dat de gewesten dit type werken binnenkort verplicht gaan maken, ook al is een isolatie helaas een serieuze hap uit het budget. Gelukkig bestaan er voor dit soort werken aanmoedigende renovatiepremies.
In Vlaanderen gaat de verplichting om te renoveren binnen de 5 jaar al gepaard met boetes. Sinds 1 januari 2023 moeten alle gebouwen met een EPB-score van E of F (op een schaal van A tot G) naar het niveau D gebracht worden.
In Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de verwachting dat er gelijkaardige maatregelen zullen volgen tegen 2024-2025…
België heeft zo de jacht ingezet op de ‘energievreters’, woningen met een F- of een G-score die veel energie verbruiken. Volgens de Europese Commissie moeten alle gebouwen met woondoeleinden tegen 2030 minimaal een F-score behalen. Tegen 2050 moeten alle onroerende goederen gerenoveerd zijn.
Vanaf 2033 zou het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dergelijke energievretende woningen zelfs verbieden en het onmogelijk maken om deze te verkopen of te verhuren.
Milieuvriendelijk renoveren
Leeft u ook op een duurzame manier? Dan kiest u wellicht ook voor milieuvriendelijke materialen, producten van biologische oorsprong en geen schadelijke producten uit de brandstofketen: natuurlijke isolatiematerialen uit kurk, hout, cellulose, plantaardige of dierlijke wol, natuurlijke verf op basis van kalk, caseïne…. Er bestaan tegenwoordig heel wat bewuste en gepassioneerde handelszaken met milieuvriendelijke bouwmaterialen. Denk ook maar aan bedrijven die het hergebruik alsook natuurlijke oplossingen promoten.
Als kers op de taart krijgt u een geschenk van de natuur. Het biolabel wijst op de milieuvriendelijke en economische troeven en geeft u een extra premie van 25% op uw isolatiewerken.
Alle voordelen van milieuvriendelijk bouwen
- Isoleert u uw woning, zoals Anne deed, dan vermindert u uw energetische voetafdruk en vermindert u warmteverliezen. U hoeft dus minder te verwarmen en betaalt dus ook minder. Dat is mooi meegenomen in tijden van hoge energie- en brandstofprijzen.
- Doordat u uw woning renoveert en isoleert met duurzame materialen of materialen uit de circulaire economie (recyclage, recuperatie, upcycling…) creëert u een effect op uw EPB-score (EnergiePrestatie en Binnenklimaat): deze score bewijst dat uw woning energiezuinig is. Indien u de woning verhuurt, dan zal u uw huurprijs verder kunnen indexeren.
- Heeft u huurders? Die zullen u dankbaar zijn want ook zij besparen doordat ze minder hoeven te verwarmen.
- Uw onroerend goed wint aan waarde, een mooie extra wanneer u de woning wilt doorverkopen.
Enkele pistes die uw duurzame renovatie eenvoudig maken
- Bent u klaar om aan uw renovatiewerken te starten? Laat dan zeker een energieaudit uitvoeren, deze is in veel gevallen trouwens verplicht. U leert hoe u de energieprestaties van uw huis verbetert en krijgt persoonlijke tips en doelen rond de te gebruiken technieken en producten.
- Stel uw budget op. Anne heeft haar budget nauwkeurig bepaald, ze houdt er zich aan en legt haar aannemer een maximumbedrag op.
- Win informatie in over premies. In Brussel kunnen de RENOLUTION premies (renovatie en evolutie) tot 50% van uw werken dekken. In sommige gevallen gaat het zelfs om 70% van de kosten (bijvoorbeeld inwonende eigenaar). In het Vlaams Gewest kunt u in aanmerking komen voor één of meerdere premies (verwarming, thermische isolatie, energieprestaties, enz.).
- Raadpleeg uw EPB. Sinds 1 maart 2023 vermeldt het EPB-rapport ook een volledig renovatieplan en tips van de EPB-expert op basis van zijn of haar bezoek. De EPB-score geeft ook een indicatie van de energieklasse die haalbaar is na bepaalde werken. Controleer ook tijdig of het nodig is om een vergunning aan te vragen.
- Houd een logische volgorde aan in alles wat u onderneemt. Baseer u daarvoor op de prioriteiten zoals aangeduid in de energieaudit die een directe impact heeft op uw EPB-score.
Heeft u grote ambities maar geen grote budgetten? Elantis kan u op verschillende manieren helpen.
- Heeft u reeds een hypothecair krediet met heropname en heeft u een verlenging nodig van meer dan 25 000 €? Dan kunt u de terugbetaalde sommen opnieuw opnemen zonder langs te gaan bij de notaris.
- Blijft het budget onder 25 000 €? Dan is de renovatielening een eenvoudigere oplossing en zonder notariskosten.
- Alternatief: de hypothecaire renovatielening. Elantis stelt u een oplossing op maat voor.