Blog

Financiële steun voor energierenovatie

Financiële steun voor energierenovatie

Ontdek alle vormen van financiële steun die beschikbaar zijn voor een energierenovatie en hoe u ervan kunt gebruikmaken. 

Wilt u uw woning renoveren om de energie-efficiëntie ervan te verbeteren, maar maakt u zich zorgen over het kostenplaatje? Er bestaan oplossingen om de kosten te drukken, of u nu uw muren wilt isoleren, uw ramen vervangen of zonnepanelen installeren. 

Definitie van een energierenovatie

Een energierenovatie verwijst naar alle werken die aan een gebouw worden gedaan om de energie-efficiëntie ervan te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen zoals het isoleren van muren en daken, het vervangen van ramen door modellen met dubbel of driedubbel glas, en het installeren van efficiëntere verwarmingssystemen of hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen.

België heeft zich op dat vlak een ambitieus doel gesteld: een klimaatneutraal gebouwenbestand tegen 2050. Daarvoor moeten er jaarlijks 180.000 woningen gerenoveerd worden. Deze gigantische uitdaging is een cruciale stap om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en ons woningcomfort te verbeteren.

Een energierenovatie heeft tal van voordelen voor het milieu. Deze werken helpen niet alleen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, maar doen ook uw energieverbruik dalen, verlagen uw energierekeningen en verbeteren de luchtkwaliteit binnenshuis. 

Door te investeren in een energierenovatie, kan elke eigenaar een actieve rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering en tegelijk de waarde van zijn of haar eigendom verhogen.

Wist u dat? In België verschillen de berekeningsmethode en de toekenning van de score voor het EPB-certificaat (EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat) aanzienlijk van gewest tot gewest. In Vlaanderen wordt een woning bijvoorbeeld geclassificeerd als ‘G’ wanneer het energieverbruik hoger is dan 600 kWh/m²/jaar. In Wallonië ligt de drempel voor indeling in dezelfde categorie op 510 kWh/m²/jaar. In Brussel ligt die zelfs nog lager, namelijk op 345 kWh/m²/jaar. Eenzelfde woning die 400 kWh/m²/jaar verbruikt, wordt dus verschillend beoordeeld naargelang het gewest: ze zou een ‘G’-score krijgen in Brussel, een ‘E’ in Wallonië en een ‘D’ in Vlaanderen

Een energierenovatie: onbetaalbaar?

Sinds de energiecrisis zijn de prijzen van materialen en renovatiewerkzaamheden aanzienlijk gestegen. Deze torenhoge kosten zijn een groot obstakel voor veel Belgische gezinnen, die het financieel sowieso al moeilijk hebben. 60% van de huishoudens heeft namelijk moeite om elke maand te sparen. Voor bijna de helft van hen (29%) is het zo goed als onmogelijk om elke maand geld opzij te zetten

In zulke omstandigheden lijkt een energierenovatie soms onhaalbaar. Huishoudens staan vaak voor een dilemma: hoge energiefacturen blijven betalen of grote sommen investeren in renovatiewerkzaamheden

Gelukkig bestaan er oplossingen om deze financiële last te verlichten. Er zijn verschillende hulpmiddelen – gaande van subsidies en premies tot leningen tegen een verlaagde rentevoet – om de sprong te wagen en uw woning energiezuiniger te maken zonder zwarte sneeuw te zien. 

Met de juiste informatie en een beetje hulp wordt een energierenovatie voor iedereen een haalbare kaart.

Uw EPB verbeteren: waar te beginnen?

Om uw EPB-score te verbeteren, moet u eerst een energieaudit laten uitvoeren. Met een energieaudit weet u precies welke werken er nodig zijn, welke het belangrijkst zijn en hoeveel ze u zullen kosten. De audit biedt een duidelijk stappenplan om de energie-efficiëntie van uw woning te optimaliseren en vermeldt de renovatiepremies waarop u eventueel recht hebt.

Financiële steun voor energierenovaties 

Om de financiële hindernissen die gepaard gaan met een energierenovatie te overwinnen, zijn er een aantal hulpmiddelen en oplossingen beschikbaar. 

Energierenovatielening

De energierenovatielening is specifiek bedoeld voor de financiering van werken om de energie-efficiëntie van uw woning te verbeteren. Met een dergelijke lening geniet u een lagere rentevoet, maar ook een reeks andere voordelen. 

Er is online een simulatietool voor energieleningen beschikbaar, die u altijd kunt raadplegen om de formule te vinden die het beste bij u past. U krijgt korting op onze beste rentevoet voor renovatieleningen en u kunt uw renovaties over een periode van maximaal 10 jaar financieren. 

Bovendien kunt u tot € 50.000 lenen om uw energierenovatie te financieren.

Dankzij die gunstige voorwaarden kunt u uw energierenovatieprojecten verwezenlijken zonder compromissen te sluiten, en tegelijkertijd het comfort en de waarde van uw woning verhogen.

Hypothecair krediet

Een andere optie om uw energierenovatie te financieren is een hypothecair krediet. Dit is een prima oplossing voor de financiering van de werkzaamheden. 

Bij Elantis kunt u zelf het bedrag dat u leent (minimaal € 12.500) en de aflossingsperiode (tot 25 jaar) kiezen. Om nieuwe vastgoedprojecten te financieren, kunt u ook bedragen die al zijn afgelost van uw huidige hypothecair krediet opnieuw ontlenen.

Er is heel wat financiële steun beschikbaar voor een energierenovatie. Door het juiste type financiering te kiezen, kunt u uw huis omtoveren tot een energiezuinigere en aangenamere omgeving en ook nog eens besparen op uw energierekeningen.

Onze experts en ons netwerk van kredietmakelaars helpen u graag om het krediet te vinden dat het beste past bij uw situatie. Neem vandaag nog contact met ons op om uw plannen te bespreken en ontdek hoe Elantis u kan helpen.

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000