Blog

Budget: samen met uw kind op weg naar financiële zelfstandigheid

Budget : accompagner son enfant vers l’autonomie financière

Niets zo mooi als een kind dat zijn vleugels uitslaat! De weg naar financiële zelfstandigheid ligt echter vol obstakels. Van studeren tot de eerste stappen op de arbeidsmarkt … Uw kind kan de steun van uw gezin in elke fase goed gebruiken. Studenten hebben heel wat noden, die vaak ook veel geld kosten. Denk maar aan inschrijvingsgeld, huisvesting, studiemateriaal enz. Hoe leidt u deze overgang mee in goede banen zonder uw budget in gevaar te brengen? We bekijken samen met u de mogelijkheden om uw kind te ondersteunen op elk belangrijk moment in zijn traject naar zelfstandigheid.

Hogere studies: een grote troef voor de toekomst

Hogere studies worden beschouwd als dé sleutel tot een succesvolle carrière en een mooie toekomst. Aan die springplank naar zelfstandigheid hangt echter ook een niet te verwaarlozen prijskaartje.

Een financiële uitdaging van formaat

Hogere studies financieren is in België een ware uitdaging. Het inschrijvingsgeld varieert van 200 tot 800 euro naargelang de school. En voor het studiemateriaal betaalt u al snel zo’n 300 euro. Tel daarbij nog de kosten voor een studentenkot en het informaticamateriaal en de uitgaven lopen snel op. Een schooljaar kan u in totaal tussen 5.000 en 10.000 euro kosten. Voor veel gezinnen is dat een aanzienlijk bedrag.

De beperkingen van een studentenjob

Zelfs met een studentenjob is het vaak moeilijk om alle kosten te betalen. Overuren volstaan niet altijd om de uitgaven te compenseren. Voor studenten die een evenwicht moeten zoeken tussen hun studies en professionele verplichtingen, kan dat extra stress meebrengen.      

Een pragmatische oplossing: de studielening

Een studielening kan voor ouders een oplossing zijn om de kosten van hogere studies te betalen. Het is een consumentenkrediet waarbij het bedrag in één keer wordt uitbetaald en dat u maandelijks afbetaalt. Deze lening is een pragmatische oplossing om de studieplannen van uw kind te realiseren, zonder dat de kosten een te grote hap nemen uit uw budget. Zo kan iedere student in alle rust en vertrouwen aan zijn toekomst werken.

De eerste stappen in het beroepsleven: go with the flow

De start van een beroepsloopbaan is te vergelijken met een snelle dans: het ritme volgen is de boodschap. Mobiliteit wordt daarbij al snel een cruciale uitdaging. Voor veel jongeren is een eerste auto dan ook onmisbaar, niet alleen tijdens hun hogere studies, maar ook om kansen te grijpen op de arbeidsmarkt. 

Een grote kostenpost

Mobiel willen zijn kost uiteraard veel geld. Huisvesting weegt al zwaar door in het budget, en met de mobiliteitskosten komt daar nog een schepje bovenop. Elektrische wagens zijn uiteraard aantrekkelijk door hun ecologische voetafdruk, maar qua prijs vaak te hoog gegrepen. Ook op de tweedehandsmarkt zijn nauwelijks betaalbare alternatieven te vinden. Om die reden kiezen werkende jongeren voor meer gevarieerde oplossingen: openbaar vervoer, een elektrische fiets, een abonnement voor autodelen enz. Elk van die opties heeft een eigen prijskaartje, waardoor het beheer van het mobiliteitsbudget een heuse financiële puzzel wordt.

Een duwtje in de rug van de ouders

In deze complexe oefening kunnen ouders waardevolle ondersteuning bieden. De eerste auto financieren of de mobiliteitskosten mee betalen, kan zeker het verschil maken. Dat duwtje in de rug is niet zomaar een mooi gebaar, maar helpt uw kind een vlotte start te nemen in zijn/haar carrière zonder zware financiële zorgen. Door die last mee te dragen, bieden ouders hun kind de vrijheid om zich te concentreren op wat écht belangrijk is: professionele ontplooiing.

Eigenaar worden op jonge leeftijd is steeds minder vanzelfsprekend

Op eigen benen gaan staan, een relatie beginnen of zelfs al nadenken over een gezin … De aankoop van een eerste woning zou een mooie en veelbelovende stap moeten zijn.  Toch ligt deze ambitie voor jongeren steeds minder voor de hand, nu de prijzen op de vastgoedmarkt schaamteloos blijven stijgen. Terwijl een eigen huis vroeger symbool stond voor succes, is het vandaag een bijna onoverkomelijke uitdaging.

Onrustbarende cijfers …

Een eigen woning kopen is vandaag een heuse lijdensweg, vooral voor wie geen eigen middelen heeft. De trend is dan ook zorgwekkend: veel mensen kopen pas een eigen huis na hun 35e, terwijl ze geduldig wachten op het nodige spaargeld. In België daalde het percentage jonge kopers (30 jaar of jonger) van 29,3% in 2022 tot 27,3% in 2023. Een verontrustend signaal voor een generatie die droomt van onafhankelijkheid.

… waaraan we wel iets kunnen doen!

Maar hoe kunnen ouders hun kinderen dan helpen deze hindernis te nemen? Met een financieel duwtje in de rug natuurlijk! Dankzij uw bijdrage aan hun eigen vermogen kunnen ze onvermijdelijke kosten betalen zoals registratierechten of notariskosten. Voor wie nog een stap verder wil gaan, biedt Elantis Family+, een slimme lening om uw kinderen te ondersteunen zonder uw spaargeld te moeten aanspreken. Een mooie manier om de nieuwe generatie een handje te helpen en hen de kans te bieden om eindelijk te bouwen aan hun eigen thuis!

Vraag advies aan een professional!

Maak meteen een onlinesimulatie van de studielening op onze website en ontdek welke mogelijkheden wij voor u hebben. Liever een analyse op maat van uw situatie? Vertrouw op onze makelaars, zij helpen u graag verder. Samen bouwen we aan de toekomst van uw kind!

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000