Ieder jaar is er hetzelfde liedje: hoe gaan we ons huis verwarmen tijdens de winter? Gedaan met rillen, hier zijn een aantal oplossingen voor meer comfort.
De verwarming optimaliseren: hoe starten?
Er wordt wel eens gezegd dat de goedkoopste energie de energie is die u niet verbruikt. De verwarming neemt inderdaad een serieuze hap uit het huishoudelijke budget. Eén van de eerste aandachtspunten is een goede isolatie om te vermijden dat er te veel warmte verloren gaat. Ontdek onze verschillende pistes voor isolatie alsook enkele praktische gewoontes om energie te besparen.
Isoleer ook… uw lichaam! Het heeft geen zin om uw woning te verwarmen tot 27 graden als u in T-shirt blijft rondlopen. Wie winter zegt, zegt ook dikke trui, ook bij u thuis. Weet dat de gemiddelde aangename temperatuur binnen in huis rond de 21 graden ligt (19 graden in een slaapkamer, 24 graden in de badkamer).
Dikke trui aangetrokken? Ga dan op zoek naar het meest ideale verwarmingssysteem voor uw woning.
Kies voor een milieuvriendelijke verwarming
Er bestaat uiteraard geen kant-en-klaar verwarmingssysteem. Ieder systeem moet worden aangepast aan uw woning, behoeften en ruimtes. Er zijn heel wat factoren die een rol spelen. Het kan echter gebeuren dat uw verwarmingsketel het plots laat afweten of dat u renovatiewerken gepland heeft. Ziehier een overzicht met bestaande milieuvriendelijke manieren van verwarmen.
- Zonnepanelen
Gebruik de gratis energie van de zon om te verwarmen! De kost voor de installatie van zonnepanelen is aanzienlijk gedaald en het is een bewezen interessante investering, zelfs zonder premies. Deze zonnekaart toont u hoe voordelig het is om zonnepanelen op uw dak te laten plaatsen.
- Verwarmen met pellets
Wie verwarmt met pellets, die gebruikt houtafval als brandstof om te verwarmen. Dit systeem is efficiënt en stoot zeer weinig CO2 uit. Er is gewoon een beetje plaats nodig om de voorraad op te slaan.
- Warmtepomp
Een warmtepomp haalt thermische energie uit de natuur (lucht of aarde bijvoorbeeld) om die warmte vervolgens los te laten in uw woning. Er is elektriciteit nodig voor de werking maar een warmtepomp heeft een goed rendement en de bron is onuitputbaar.
- Condensatieketel op gas
Dit systeem is besparend en duurzaam omdat de warmte gehaald wordt uit de eigen verbrandingsgassen. Zo vermindert ook de CO2-uitstoot. Dit type condensatieketel bestaat eveneens op mazout, wat handig kan zijn mocht u deze niet gemakkelijk op de gasleiding kunnen aansluiten.
Een praktische oplossing is om verschillende systemen te combineren en zo te genieten van de voordelen van ieder systeem. Fossiele en hernieuwbare energie worden hierbij gemengd. Zo kan u een warmtepomp combineren met zonnepanelen voor de stroom of met een condensatieketel als compensatie bij zeer lage temperaturen.
De beste manier van verwarmen: hulp en premies
U heeft begrepen dat er heel wat verschillende manieren van verwarmen bestaan met voor- en nadelen. De keuze is vooral een afweging van praktische en technische criteria alsook van budget.
Het beste is om advies in te winnen bij een expert: een energiespecialist of een architect. Deze persoon kan uw woning en uw behoeften grondig analyseren om u de meest geschikte manier van verwarmen aan te raden. De expert zal u ook op weg helpen uw dossier samen te stellen zodat u aanspraak kunt maken op één van de bestaande premies.
Om uw renovatiewerken te financieren kunt u genieten van een energie renovatielening met een interessante rentevoet.
Doe een simulatie en dien uw aanvraag online in!