Slaat uw zoon of dochter de vleugels uit om dichter bij de school te gaan wonen? Leuke vooruitzichten! Maar wie een kot of een studio huurt, moet noodgedwongen een kleine ruimte inrichten.
We gaan steeds kleiner wonen. De huurprijzen per m² hebben daar zeker iets mee te maken. Maar niet getreurd: ook in een kleine ruimte kan u gelukkig zijn! Gaat u een kleine ruimte inrichten? Dan vindt u bovendien heel wat ideeën en voorbeelden.
Een kleine ruimte inrichten: functionaliteit boven alles
Een kot, een studio of een klein appartement… de eerste woning is een grote stap in een mensenleven en een grote stap richting volwassenheid. Uw zoon of dochter gaat voor het eerst op eigen benen staan zonder u als ouders.
Hier vindt u 6 basisprincipes voor wie een klein appartement, studio of kot wil inrichten:
- optimaliseer de opbergruimte met smalle maar hoge kasten, met dozen onder meubelstukken en met accessoires die u kunt ophangen.
- koop kleine hoeveelheden aan. Zo is het niet nodig om borden en bestek voor 6 personen aan te kopen. Wie in een kleine woning woont, kan aan vrienden vragen om hun eigen kruk en eigen bord mee te brengen.
- denk verticaal want wie verticaal opbergt, wint plaats. Maak gebruik van de ruimte net onder het plafond.
- baken de leefruimtes af (kantoor, slaapkamer, keuken) met tussenwanden of met mooie dubbelzijdige meubelen.
- kies de juiste kleuren, vooral heldere kleuren voor de muren en de meubelstukken.
- gebruik elke mogelijke ruimte om opbergoplossingen aan te brengen, zoals een boekenplank onder een trap of tegen de muur boven de deur.
Een kleine ruimte inrichten met meubelen
Moet u een studentenkamer of een klein appartement inrichten met meubelen? Verkies dan meubelstukken met meerdere functies.
Meubelspecialisten stellen de volgende concepten, speciaal voor wie een kleine ruimte gaat inrichten:
- aanpasbare zitbanken of slaapbanken
- zitbanken met opbergruimte
- opklapbedden
- opklapbare tafels
- plooistoelen of stapelbare krukken
- meubelstukken op wieltjes
Een tip: tuin- of balkonmeubelen kunnen ook dienen als binnenmeubelen om een klein appartement, kot of studio in te richten.
Er bestaan heel wat leveranciers van praktische meubelstukken, denk maar aan een grote, bekende Zweedse keten. Vindt u niet wat u zoekt in de winkel? Bouw uw meubelen en opbergruimtes zelf met houten fruit- en wijndozen of met houten pallets. Laat u daarbij inspireren door één van de vele DIY-video’s op het internet.
Een kot inrichten met meubels: functioneel en aangenaam
Gaat u een kleine ruimte inrichten? Dan is iedere vierkante meter belangrijk. Een kot moet eerst en vooral functioneel zijn maar moet uiteraard ook een aangename plaats zijn om te verblijven:
- volg de raad van specialisten op, denk maar aan opruimcoaches of interieurontwerpers. Misschien kent u wel iemand in uw vriendenkring!
- omring u met een interieur vol liefde: een interieur vol herinneringen en decoratie met een persoonlijk verhaal.
- houd rekening met het psychologisch effect van kleuren en voeg kleine of grote toetsen toe van de kleur die u nodig heeft.
Een kleine ruimte inrichten gebeurt niet noodzakelijk met kleine spullen: u kunt een kleine ruimte inrichten met grote tapijten tegen de muur of met grote draperieën aan het plafond.
Houd steeds het welzijn van de student voor ogen! Een goed ingerichte ruimte, hoe klein ook, kan een echte gezellige thuis worden. Dat komt de studies ten goede maar het maakt zeker ook de pauzes en alle gezellige bijeenkomsten extra aangenaam.
Heeft u financiering nodig om uw kinderen naar de hogeschool of de universiteit te sturen? Of voor de inrichting van hun kot? De studielening kan een oplossing bieden.