Op Erasmus gaan is een levenservaring, zowel als student als op menselijk vlak. Heel wat studenten dromen van een uitwisseling. Onbetaalbaar? Toch niet. Wees gewoon goed voorbereid.
Op Erasmus gaan is een investering in uw leven: zowel studenten als werkzoekenden doen op korte tijd heel wat ervaring op en verrijken hun CV. Een investering met een sterke return!
9 soorten kosten om op Erasmus te gaan
In het buitenland op Erasmus gaan? Dat mag u niet verwarren met een sabbatjaar. Integendeel, deze periode is een ervaring die uw leven deels zal bepalen.
Wist u dat Erasmus al 35 jaar bestaat? Dit uitwisselingsprogramma werd gelanceerd in 1987 en mocht al miljoenen mensen verwelkomen. Erasmus is gericht op heel wat soorten studenten en voor verschillend types van verblijven: van vijf dagen tot twaalf maanden. Maar met welke kosten moet u rekening houden?
- Inschrijving op de school of universiteit.
- Studie gerelateerde kosten (cursussen, boeken, schoolmateriaal…).
- Accommodatie, een grote hap uit het budget. Win informatie in over de minst dure wijken of over verblijfplaatsen bij bewoners.
- Het leven ter plaatse. Reken op een budget van minstens 100€ per week voor voeding en basisproducten (verzorging, kleding…). Win informatie in over de gemiddelde kostprijs van het leven ter plaatse. Voorzie een ruim budget en zoek naar manieren om het budget onder controle te houden (bijvoorbeeld een studententarief bij de kapper).
- Hobby’s en uitgaan. De studies zijn immers ook een periode van plezier en van sociale contacten.
- Uw verplaatsingen, een stevig budget, vooral wanneer u een auto gebruikt.
- Kosten voor de gezondheid, zelfs wanneer u een hele apotheek meeneemt. U kunt bijvoorbeeld ziek worden. Neem steeds uw Europese Ziekteverzekeringskaart mee. U kunt die aanvragen bij uw ziekenfonds. Deze kaart is erkend in de meeste Europese landen en toont welke rechten op ziekteverzekering u geniet in uw eigen land. Aarzel echter niet om een bijkomende verzekering af te sluiten wanneer u een lange reis onderneemt, bijvoorbeeld om de hospitalisatie- of repatriëringskosten te dekken.
- Communicatiekosten voor internet en mobiele telefonie. Zoek uit of het voordeliger is om een lokaal abonnement af te sluiten of om bij uw Belgische telecomoperator te blijven. Weet dat (in Europa) de roamingkosten zijn weggevallen. Op de website van uw telecomoperator vindt u meer informatie over telefonie in het buitenland (Orange, Base, Proximus en VOO).
- De reisdocumenten zijn een evidente voorbereiding, maar kunnen toch kosten met zich meebrengen. Denk maar aan een visum, maar ook aan bepaalde verplicht vaccins… die niet gratis zijn. Op de website van Buitenlandse Zaken vindt u een overzicht van de nodige reisdocumenten en vaccins per bestemming.
Om ter plaatse geen verrassingen te ervaren, controleert u het best op voorhand welke betaalmiddelen u kunt gebruiken: kaarten, applicaties, munteenheden, cheques… U vindt de informatie over cash betalingen en betalingen per kaart terug op de website van Buitenlandse Zaken alsook pistes om te betalen in het buitenland.
Op Erasmus gaan: hoe houdt u uw budget onder controle?
Controleer eerst en vooral op de website van Erasmus of u in aanmerking komt voor financiële steun. Contacteer vervolgens uw toekomstige buitenlandse onderwijsinstelling. Mogelijks voorzien zij voordelige huisvesting voor studenten of voordelige of zelfs gratis verzekeringen.
Andere oplossingen voor uw kosten:
- Verhoog uw budget door ter plaatse studentenwerk uit te voeren;
- Gratis huisvesting dankzij de formule van werken in ruil voor onderdak;
- Een lening aanvragen om uw project te financieren.
Op Erasmus gaan? Dat is een investering die de moeite waard is: het is een ervaring die u meer zelfvertrouwen en maturiteit geeft… alsook een meerwaarde betekent voor uw CV.
En wie weet? U kunt ter plaatse ontmoetingen hebben die uw leven veranderen en die u aan een job helpen. U start dan een nieuw leven als expat.