Blog

Rendement van zonnepanelen en alternatieve verwarmingssystemen

Rentabilité des panneaux solaires et des chauffages alternatifs

Heeft u vragen over het rendement van zonnepanelen of over alternatieve verwarmingssystemen? We nemen deze thema’s onder de loep.

Gezien de sterk stijgende energiekost in het huishoudbudget, zoeken steeds meer eigenaars naar zelfvoorzienende energie- en verwarmingssystemen. Zonnepanelen zijn een interessante oplossing, maar er bestaan ook andere milieuvriendelijke verwarmingssystemen. Het gaat om systemen die ofwel volledig zelfvoorzienend zijn ofwel bijzonder zuinig. Het is een kwestie van rekenen en bestuderen.

Investeren in zonnepanelen: voor warmte

Laten we starten met een verduidelijking over twee installaties die vaak door elkaar worden gehaald: zonnepanelen en fotovoltaïsche panelen. Ziehier de verschillen.

  • Zonnepanelen: deze panelen worden ook wel thermische zonnepanelen genoemd omdat ze zonnestralen omzetten in warmte. Deze warmte dient om water op te warmen en de woning te verwarmen.
  • Fotovoltaïsche panelen: deze panelen zetten het licht van de zonnestralen om in elektriciteit. En dat werkt zelfs in België! Het is niet nodig om een zonovergoten dag te hebben om meer kilowatt stroom te produceren. Deze panelen hebben immers niet noodzakelijk het directe zonlicht nodig om elektriciteit te produceren. Fotovoltaïsche panelen zijn het hele jaar door operationeel.

Voor de verwarming is het dus logischer om te investeren in zonnepanelen. Maar ook fotovoltaïsche panelen kunnen voor warmte zorgen in het geval van een verwarmingssysteem op elektriciteit. Of denk maar aan de stroom die nodig is om een alternatief verwarmingssysteem te voeden. We komen hier later nog op terug.

Is het rendement van zonnepanelen de investering waard?

De kost voor de aankoop en de installatie van zonnepanelen (en fotovoltaïsche panelen) is gezakt sinds de uitvinding ervan. Het rendement van zonnepanelen is ondertussen de investering waard, zelfs zonder een premie.

 

Het rendement van zonnepanelen en fotovoltaïsche panelen is gegarandeerd: de kost ervan wordt op enkele jaren tijd (ongeveer 7 jaar) terugverdiend. Eénmaal u de aankoop- en installatiekost heeft gemaakt, zijn er immers geen bijkomende kosten meer om te verwarmen of om stroom op te wekken. Met de huidige energieprijzen is het geen overbodige luxe om je budget onder controle te houden.

Naast het rendement van zonnepanelen is er nog een voordeel: er bestaan verschillende oplossingen om de installatie te financieren wanneer u wil investeren in zonnepanelen. Denk maar aan premies in de verschillende gewesten (in Wallonië, in Vlaanderen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Maar denk ook maar aan specifieke leningen voor deze investeringen zoals leningen om renovatiewerken te financieren bij werken die de woning energie-efficiënter maken.

Rendement van zonnepanelen en fotovoltaïsche panelen, voor iedereen?

De installatie van zonnepanelen of fotovoltaïsche panelen is niet alleen weggelegd voor eigenaars van individuele huizen. Ook op de daken van gebouwen in mede-eigendom is het mogelijk om panelen te voorzien, uiteraard wanneer alle eigenaars hiermee akkoord gaan. Meestal overtuigt het goede rendement van zonnepanelen de laatste twijfelaars.

Wist u dat u nog een stap verder kunt gaan en uw dak kunt verhuren om fotovoltaïsche panelen te installeren? U verkoopt de opgewekte energie dan gewoon door. U moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen vooraleer u uzelf kunt belonen met dit soort inkomsten. Indien u aan de voorwaarden voldoet, loont het wel de moeite om de stap te wagen.

We vermelden hier ook het initiatief dat in verschillende scholen werd gelanceerd: investeren in zonnepanelen om stroom te leveren aan de school zelf, maar ook aan de buurt.

Kortom, of u nu investeert in zonnepanelen of in fotovoltaïsche panelen of in beide, u haalt er gegarandeerd voordeel uit.

De 6 alternatieven voor zonnepanelen

Naast zonnepanelen, waarvan het rendement de investering waard is, zijn er ook andere, meestal milieuvriendelijke, alternatieven om zich te verwarmen. Wij hebben reeds een artikel geschreven om deze alternatieven voor te stellen: “In welke oplossingen investeren voor meer warmte bij u thuis”. Daarin stellen we verschillende, onder meer milieuvriendelijke, alternatieven voor om u te verwarmen.

Laten we enkele systemen die beschikbaar zijn op de markt eens onder de loep nemen.

  1. Pelletverwarmingsketel (houtkorrels). Dit is een doeltreffende manier om u te verwarmen, met bovendien een geringe ecologische voetafdruk. De ‘brandstof’ bestaat immers uit houtafval.
  2. Pelletkachel. Dit systeem is een bijkomend verwarmingssysteem en wordt meestal in een leefruimte geplaatst. Sommige mensen gebruiken het ook als voornaamste warmtebron en het kan perfect dienst doen om een kleine woning of een duplex te verwarmen.
  3. Warmtepomp. Dit systeem levert één van de hoogste rendementen op. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en indien u het systeem combineert met een eigen productie stroom uit zonnepanelen, dan levert u dat een dubbele winst op.
  4. Gascondensatieketel. Deze ketel staat bekend als een zuinig en milieuvriendelijk systeem. Bij gebrek aan gas, werkt een gascondensatieketel ook met mazout.
  5. Kolenkachel. Deze kachel wint weer aan populariteit, vooral omdat de prijs van kolen niet zo snel gestegen is. Dit verwarmingssysteem heeft één van de meeste interessante prijs-calorieënverhoudingen.
  6. Houtkachel. De meest recente modellen verbruiken minder hout dan oudere modellen. U geniet van de warmte, maar ook van het spektakel dat een knetterend vuur biedt, en dit in alle veiligheid. De kachel en de installatie ervan kunnen veel kosten, vooral wanneer u kiest voor een moderne versie die aan het plafond hangt. Weet wel dat u bij sommige leveranciers een levenslange garantie krijgt.

Er bestaan ook andere oplossingen om warmte te genereren, vooral voor gebouwen met verschillende woningen of voor burgercollectieven. Denk maar aan deze minder bekende oplossingen: een warmtekrachtkoppeling, energiedelen of het gebruik van windmolens bij u thuis.

Alternatieven voor verwarming: diversiteit troef

Wilt u uw woning verwarmen? Verwarmingsspecialisten bieden een stijgend aantal oplossingen aan. U bent niet verplicht om u te beperken tot één enkel systeem. Het loont zelfs de moeite om te investeren in verschillende verwarmingssystemen. Zo kunt u kiezen voor een oplossing die aangepast is aan iedere ruimte in uw woning en de voordelen van ieder systeem combineren.

Start echter eerst met het investeren in thermische isolatiewerken zodat de warmte die uw nieuwe verwarmingssysteem produceert zo lang mogelijk binnen blijft!

Zonnepanelen en alternatieve verwarming: bij wie kunt u terecht?

Tenzij u zelf een gediplomeerd verwarmingsspecialist bent, en dan nog, loopt u het risico dat u veel tijd gaat besteden aan de analyse en de installatie van een milieuvriendelijk of alternatief verwarmingssysteem.

Doe eerder een beroep op specialisten zoals:

  • een energieauditeur die, na een audit, u nuttige tips geeft over de energieprestaties van uw woning en over oplossingen om u te verwarmen.
  • een renovatiecoach die u op de goede weg zet wanneer u isolatiewerken gaat uitvoeren, gaat investeren in zonnepanelen of uw volledig verwarmingssysteem gaat renoveren.
  • een erkend installateur die uw warmtepomp, uw zonnepanelen, uw fotovoltaïsche panelen… kan installeren volgens de regels van de kunst.

Hoe u deze professionals vindt? Online vindt u heel wat informatie en u kunt ook terecht bij onze partner TrustUp. Of win suggesties in bij uw kennissen (familie, buren) en bij de officiële installaties (energiehuis, beroepsfederaties…) om de beste partner te vinden voor uw toekomstige werf!

simulateur-pret-a-temperament-5

Simuleer uw afbetalingsplan in enkele klikken.

Wilt u uw werken financieren? De kosten van de bezoeken van experts, vóór, tijdens en na uw project? Kies dan voor de energierenovatielening.
Energierenovatielening

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000