Een studentenkamer inrichten en verhuren? Dat is een goed idee, er is immers een tekort aan studentenkamers. Wij helpen u verder met enkele pistes
U kan geen studentenkamer inrichten op enkele seconden tijd. Dit project vraagt om werken, wettelijke en fiscale vereisten, veiligheidsvoorschriften, enz. In ruil geniet u een potentieel interessant rendement.
Welk type studentenkamer inrichten?
Weet u nog niet of het een goed idee is om een deel van uw eigendom als studentenkamer in te richten? Aarzel niet langer, dit is het ideale moment: momenteel is er een tekort aan studentenkamers (of koten zoals we in België zeggen).
Uiteraard moet de studentenkamer in de omgeving van een universiteit of een hogeschool liggen. De vraag naar studentenkamers is echter zeer groot. Zelfs wanneer u iets verder woont, is het de moeite waard!
Naargelang de beschikbare ruimte of de verwachte financiële return, kunt u 3 soorten studentenkamers onderscheiden: een kamer, een studio of een volledige woning.
1. De studentenkamer
Een studentenkamer inrichten is de meest eenvoudige en snelle oplossing. U knapt de vloer en de muren op van een reeds bestaande kamer en koopt meubels en basisaccessoires.
Wanneer u slechts één kamer beschikbaar hebt, dan zult u de rest van uw leefruimtes (keuken, badkamer…) delen met de student. Kies dus niet zomaar de eerste de beste huurder! Een goed idee om uw ideale student te vinden? Plaats uw advertentie op Student.be.
2. De studio voor een student
Voor dit type logement heeft u een iets grotere ruimte nodig. Of u kunt zelf een studio creëren door enkele werken uit te voeren. In een studio heeft de student alles wat hij of nodig heeft om te slapen, zich te wassen, te studeren en vrienden te ontvangen.
Scoor punten bij de bezoekers met een functionele en tegelijk gezellige studio. U kunt een studio van 50 m² heel fijn inrichten.
3. De volledige woning voor meerdere studenten
Heeft u een volledig vrije verdieping of een onbewoonde woning (appartement, huis,…)? Dan is het interessant om die te verhuren aan meerdere studenten. Voorzie voor iedere student een apart huurcontract om het overzicht te bewaren.
Waaraan moet u denken wanneer u een studio voor studenten inricht?
Is een studentenkamer inrichten iets voor u? Houd dan de volgende richtlijnen in gedachten:
- Doe een beroep op professionals zoals binnenhuisarchitecten voor de inrichting en op erkende vakmensen voor de werken (sanitair, muur uitbreken…).
- Voldoe aan de normen op het vlak van veiligheid, hygiëne en bewoonbaarheid.
- Vraag een bouwvergunning aan, uw woning verandert immers van bestemming.
- In Vlaanderen heeft u een conformiteitsattest nodig, in Wallonië een verhuurvergunning.
- Zoek online naar ideeën voor de inrichting en om plaats te besparen.
- Vraag advies aan vrienden en familie die ervaring hebben met studio’s voor studenten.
Een studentenkamer inrichting in uw woning: welk rendement mag u verwachten?
Vooraleer u een studio, een kamer of een volledige woning voor een student inricht, moet u elk financieel aspect berekenen: de netto huurinkomsten en de kosten van het project.
Houd er ook rekening mee dat wanneer u werken uitvoert in uw woning om een student te ontvangen, die woning ook een meerwaarde krijgt.
Een ander element dat een rol speelt is de keuze van de student-huurder. Vermijd problemen en vraag:
- referenties of getuigenissen van eerdere verhuurders (indien die er zijn),
- bewijzen van zijn of haar financiële mogelijkheden of die van de ouders,
- een huurwaarborg.
Als verhuurder bent u verplicht om het huurcontract te registreren, uw huurinkomsten aan te geven en belastingen te betalen. Rekenen is dus de boodschap!