U heeft het zeker al eens gehoord: de Belg heeft een baksteen in de maag. Het klopt dat vastgoed een zekere waarde heeft en een goede investering is. Maar op welke leeftijd wordt u het best eigenaar?
We kopen onze eerst woning op steeds jongere leeftijd
Voor heel wat Belgen is de aankoop van een onroerend goed één van de doelen in het leven. In België worden gemiddeld maar liefst 70% van de woningen bewoond door eigenaars. In Vlaanderen ligt dat gemiddelde zelfs nog iets hoger: 72%. Het Europese gemiddelde is 60%. De inflatie speelt een bijzonder kleine rol (slechts 0,06 % in augustus 2020) en de jongere generatie beseft meer dan ooit dat ze hun geld beter niet in hun kous stoppen. Zelfs spaarboekjes brengen maar een fractie op van wat het ooit geweest is. De aankoop van een onroerend goed blijft dus een interessante investering, een kans die jongeren steeds vaker grijpen.
Heel wat bronnen vermelden dat bijna 6 op 10 Belgen nog geen of net 27 jaar was bij de aankoop van hun eerste woning. Vroeger lag dat gemiddelde op 30 jaar.
Met weinig spaargeld en dus weinig persoonlijke inbreng rekent de generatie Y vooral op de banken en op de familie voor een duwtje in de rug. Gelukkig bestaan er zeer gunstige leningen met lage rentevoeten sinds 2019.
Steeds meer eigenaars met meerdere woningen
De baksteen zit zo diep in de Belgische maag dat een kwart van de eigenaren zelfs meerdere onroerende goederen bezit. Dat is onder meer een gevolg van de steeds lagere rentevoet. “De lage rentevoet voor woonkredieten doet de vastgoedmarkt openbloeien in het hele land,” aldus de referentiesite Notaris.be.
De aankoop van een tweede verblijf in België is niet overdreven ingewikkeld en kan praktisch zijn gezien de kleine oppervlakte van ons land. Denk maar aan een tweede verblijf aan de kust of in de Ardennen waar u in het weekend naartoe gaat. Een andere omgeving, de natuur, een goede investering… er zijn heel wat redenen om een tweede verblijf te kopen en het idee kan steeds meer Belgen bekoren.
De aankoop van een eerste woning op jonge leeftijd maakt de aankoop van meerdere woningen ook makkelijker. De levensverwachting stijgt en wie op 27-jarige leeftijd een krediet van 20 jaar aangaat, heeft nadien nog heel wat mogelijkheden.
Een eerste woning renoveren of bouwen?
Heel wat mensen willen graag een eigen woning bouwen maar die droom komt niet altijd uit. Het aantal bouwaanvragen door particulieren is sinds 2000 zelfs aan het dalen. De prijs per vierkante meter, de steeds schaarser worden bouwgronden en de verstrengde regelgeving, bijvoorbeeld voor energie, zijn de voornaamste obstakels.
Ook sommige kosten die horen bij het bouwen kunnen niet altijd betaald worden met een woonkrediet en moeten dus van eigen middelen komen. Dat kan jonge kopers afschrikken. Bouwen kost geld en het zijn vooral jonge gezinnen met misschien weinig spaargeld maar wel hoge inkomsten die daarvoor kiezen.
Hoe vroeger u start met de aankoop van vastgoed, hoe rendabeler dat blijkt. Er staat echter geen leeftijd op de aankoop van uw droomwoning!
Gebruik deze simulator om een inschatting te maken van de maandelijkse kost van uw woonkrediet.