Wie bouwt of renoveert, buigt zich vroeg of laat ook over de energieprestaties van de betrokken woning. Welke investeringen zijn nodig om energie te besparen? Hoe gaat u energie opwekken? Hoe financiert u de werken? We reiken graag enkele denkpistes aan.
Uw huis winterklaar maken, dat is alvast een uitstekende start. Sommige renovatiewerken kunnen uw energiefactuur al binnen het jaar doen zakken. Of u het nu doet voor het milieu of voor uw portemonnee, uw investeringen zullen op termijn sowieso renderen.
Welke werken om thuis energie te besparen?
De energiebesparende investeringen in uw huis gaan u honderden euro’s per jaar opleveren. Ziehier enkele mogelijke projecten:
- De isolatie verbeteren: dak, raamwerk, vensters, vloeren…
- Een nieuw verwarmingssysteem installeren: een nieuwe verwarmingsketel, een systeem met een instelbare thermostaat.
- Van brandstof veranderen: stap van mazout of elektriciteit over op gas.
- Investeren in bepaalde oplossingen: meters met dubbel tarief, automatische verlichting, zuinige lampen.
Wie het warmte- en elektriciteitsverbruik wil verminderen zal ook zijn of haar dagelijkse gedrag moeten aanpassen. U heeft de volgende pistes zeker al eens voorbij zien komen: de lichten doven wanneer we een kamer verlaten, de thermostaat een graad lager zetten, niet drie uur lang onder de douche staan… Allemaal kleine aanpassingen die grote resultaten opleveren… vooral in de portemonnee.
Zelf energie produceren?
Indien u uw energiekosten wil doen dalen of zelfs helemaal niets wil betalen, dan kiest u best voor een eigen productie.
Wat zijn de bekendste oplossingen in België?
- De zonnepanelen: zonnepanelen blijven een goede investering. Reken hierbij op een rendement na 10 jaar.
- De windmolen: de aankoop- en installatiekost ligt vrij hoog maar u geniet dan ook van een uitstekend rendement, vooral wanneer u de molen op een open vlakte zet. Het rendement van de investering wordt geschat op 15 jaar.
- De microwarmte-krachtkoppeling (HRe): met de HRe-verwarmingsketel waarmee u zelf elektriciteit opwekt, geniet u van een rendement na 5 jaar.
In het algemeen zijn renovatiewerken met een energiebesparend doel altijd een investering die het geld waard is.
Zelf renovatiewerken uitvoeren of via ondernemer?
Wie energie en dus ook geld bespaart, wil misschien ook besparen op de kosten van de werken. Bepaalde werken, zoals isolatie, kunt u zelf uitvoeren. Maar wie ramen of een verwarmingsketel wil vervangen, doet best beroep op een specialist. Bovendien heeft u in bepaalde gevallen recht op premies wanneer u de facturen van erkende en professionele installateurs kunt voorleggen.
Zelf werken uitvoeren kost tijd, energie en fysieke inspanningen alsook een minimum aan technische kennis. Maak zelf de berekening van de euro’s die u uitspaart ten opzichte van het onbetaald verlof dat u neemt voor de werken. Of denk ook aan het ziekteverlof dat u moet nemen wanneer u door uw rug bent gezakt.
Wie de werken ook uitvoert, het is altijd goed om vooraf advies in te winnen bij een expert in energiebesparende maatregelen. Wie kan u helpen? Een milieuconsultant of een publieke instantie :
- In Vlaanderen vraagt u een energiescan
- In Wallonië gaat u naar het Guichet Energie.
- In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest contacteert u Homegrade.
Deze professionals kunnen u een advies geven over welke werken bij u thuis het belangrijkste zijn en welke voordelen die kunnen opleveren. Of voor welke werken u in aanmerking komt voor een premie.
Mogelijkheden financiering van energiebesparende werken
Goed nieuws: er bestaan verschillende manieren om uw energiebesparende werken te financieren. Geld lenen is interessant, vooral gezien de lage rentevoet. Combineer bijvoorbeeld een groene lening met één of meerdere premies.
Een premie vragen om de energiebesparende investeringen te financieren: eenvoudig?
Er zijn verschillen in premies naargelang het gewest maar u woont. Premies hebben wel altijd dezelfde bedoeling: u aanmoedigen om energiebesparende maatregelen te nemen.
- In Vlaanderen vindt u op de website energiesparen.be een overzicht van de beschikbare subsidies.
- De informatie over premies in Wallonië staat op de website Energie Wallonie.
- In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het Leefmilieu Brussel die u wegwijs maakt. Weet dat u in Brussel tot op een bepaalde bovengrens energiepremies en renovatiepremies kunt combineren.
Geld lenen voor renovatie of inrichting: interessante rentevoeten
Afhankelijk van het doel bestaan er verschillende kredieten: de energie renovatielening, de renovatielening werken en de interieurlening.
- Het groene energiekrediet: deze dient om energiebesparende werken te financieren. De energie renovatielening is een lening met bewijsstukken en met een zeer goedkoop tarief.
- De renovatielening werken: een renovatie verwijst naar de verbouwingswerken aan de binnen- of buitenkant van uw woning. Het tarief van de renovatielening is één van de goedkoopste van de markt.
- De interieurlening: deze lening geef u het extra duwtje in de rug voor de inrichting van uw woning. Denk maar aan decoratie, verf of de verhuizing. Voor de online interieurlening hoeft u geen bestelbon of factuur voor te leggen. Het is eigenlijk een persoonlijke lening, zonder bewijsstukken voor het doel van de lening.
Renoveren is een niet te onderschatten project. Maak een lijst met de investeringen die u het meeste rendement opleveren. Analyseer uw eigen middelen, leningen en premies en plan grote en kostelijke werken eventueel over meerdere jaren.
Pas op : bezoek bouw- en interieurbeurzen waar u tips krijgt en specialisten ontmoet. Enkele mogelijke beurzen zijn Cocoon, BISbeurs en het Salon van de Mede-eigendom.
Elantis is een netwerk van 450 makelaars die u graag helpen bij de financiering van uw energiebesparende werken. Kijk zeker ook eens op deze site om kredieten te vergelijken: de rentevoet van onze renovatielening hoort bij de beste leerlingen van de klas!