Blog

Zonnepanelen: nog altijd een rendabele investering in 2024?

Zonnepanelen: nog altijd een rendabele investering in 2024?

Door de energietransitie en stijgende elektriciteitsprijzen kiezen alsmaar meer huiseigenaren voor hernieuwbare energiebronnen om hun factuur te verlagen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Zonnepanelen blijven daarbij een populaire oplossing. Maar zijn ze in 2024 nog wel een slimme investering? Om die vraag te beantwoorden, moeten we het rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen onder de loep nemen.

Wat wordt precies bedoeld met zonnepanelen?

Voordat we het rendement nagaan, is het essentieel om het verschil tussen thermische en fotovoltaïsche zonnepanelen te begrijpen:

  • Thermische zonnepanelen zetten zonne-energie om in warmte voor het verwarmen van water of ruimten.
  • Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, die uw huis van stroom voorziet of terug naar het elektriciteitsnet gaat.

Beide soorten kunnen uw energiefacturen aanzienlijk doen dalen, maar hoe rendabel ze zijn, hangt af van een aantal factoren.

Welke factoren bepalen hoe rendabel zonnepanelen zijn?

Door zonnepanelen te installeren, kunt u uw elektriciteitskosten aanzienlijk verlagen. Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen 8 en 9 jaar. Die termijn varieert echter afhankelijk van:

  • uw elektriciteitsverbruik
  • het elektriciteitstarief in uw regio
  • de hoeveelheid elektriciteit die uw panelen opwekken.

Levensduur van zonnepanelen

Als ze naar behoren geïnstalleerd en onderhouden worden, hebben zonnepanelen een levensduur van 25 tot 30 jaar. Zodra u uw initiële investering terugverdiend hebt, bespaart u met andere woorden nog jarenlang een flinke som.

Installatiekosten

De aankoopprijs en de installatiekosten verschillen sterk afhankelijk van:

  • de kwaliteit en het vermogen van de gekozen panelen
  • de complexiteit van de installatie (soort dak, toegankelijkheid enz.)
  • de installateur.

Zoninstraling

De efficiëntie van uw zonnepanelen hangt grotendeels af van het zonnepotentieel van uw woning.

De oriëntatie van uw dak speelt een cruciale rol. In België geldt een zuidelijke oriëntatie als ideaal. De hellingshoek van de panelen is ook belangrijk: in onze contreien ligt de optimale hoek tussen 30° en 35°.

U moet ook rekening houden met eventuele schaduwen van omringende bomen of naburige gebouwen, die de opbrengst aanzienlijk kunnen doen dalen.

Om het exacte zonnepotentieel van uw eigendom te bepalen, raden we u aan om een zonne-audit te laten uitvoeren door een professional. Deze audit geeft u een nauwkeuriger idee van de potentiële opbrengst en dus van het rendement van uw installatie.

Onderhoudskosten

Hoewel de onderhoudskosten doorgaans laag zijn, mogen ze niet achterwege gelaten worden bij het berekenen van het rendement van uw zonne-installatie. Deze kosten omvatten vooral de occasionele schoonmaak van de panelen om hun maximale efficiëntie te behouden, maar ook de eventuele vervanging van de omvormer na 10 tot 15 jaar gebruik.

De schoonmaak kan vaak door de eigenaar zelf worden gedaan, maar in sommige gevallen is het nodig om een professional in te schakelen, vooral bij installaties die moeilijk toegankelijk zijn.

Ondanks deze kosten is het onderhoud van zonnepanelen nog altijd relatief eenvoudig en goedkoop in vergelijking met andere energiesystemen.

Belangrijk weetje: de omvormer is een essentieel onderdeel van uw zonne-installatie. Hij zet de gelijkstroom die door uw panelen wordt opgewekt om in wisselstroom, die in uw woning kan worden gebruikt. De vervanging ervan is een eenmalige, maar aanzienlijke kostenpost die u moet opnemen in uw financiële planning op lange termijn.

Hoe haalt u het hoogste rendement uit uw zonnepanelen?

Er zijn verschillende belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden om het rendement van uw zonne-installatie te optimaliseren.

Ten eerste is het heel belangrijk om een beroep te doen op gecertificeerde installateurs en om verschillende offertes aan te vragen. Zo kunt u niet alleen prijzen vergelijken, maar krijgt u ook verschillende deskundige adviezen en aanbevelingen.

Informeer vervolgens naar de beschikbare premies in de verschillende gewesten (in Vlaanderen, Wallonië en Brussel). Deze financiële steun kan uw initiële kosten aanzienlijk verlagen en uw terugverdientijd verkorten.

Gebruik zeker ook de onlinesimulators om het rendement te berekenen. Deze hulpmiddelen worden aangeboden door heel wat energieleveranciers en overheidsinstanties. Ze helpen u uw potentiële besparingen nauwkeuriger in te schatten op basis van uw specifieke situatie.

Om het maximum uit uw installatie te halen, moet u ten slotte ook uw verbruiksgewoonten aanpassen. Probeer uw apparaten die veel energie verbruiken aan te zetten wanneer de zoninstraling maximaal is en uw elektriciteitsproductie het hoogst is. Door productie en verbruik op mekaar af te stemmen, optimaliseert u uw zelfverbruik en bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen: welke financiële steun is beschikbaar?

Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden om van uw investering in zonnepanelen een haalbare kaart te maken.

Elantis biedt onder meer een energierenovatielening aan. Dit type lening is bijzonder geschikt voor de installatie van zonnepanelen en biedt gunstige voorwaarden voor dit soort groene investering.

Een andere optie is een hypothecair krediet. Deze oplossing is mogelijk interessant als u van plan bent zonnepanelen te installeren en u bezig bent met een grotere renovatie of vastgoedaankoop. Met een hypothecair krediet kunt u de financiering van uw zonnepanelen opnemen in uw globale lening, tegen een voordeligere rentevoet.

Zonnepanelen: nog altijd een slimme investering

In 2024 blijven zonnepanelen, ondanks de evolutie van de elektriciteitsprijzen en het energiebeleid, een verstandige investering voor de meeste eigenaren.

Door te investeren in hoogwaardige zonnepanelen en ze doordacht te gebruiken, bespaart u niet alleen een aanzienlijk bedrag op lange termijn, maar draagt u ook uw steentje bij aan de energietransitie.

Een kredietsimulatie berekenen

Vul een waarde in tussen 5000 - 20000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 5000 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 3701 - 30000



Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 7501 - 50000

Vul een waarde in tussen 25000 - 750000

Vul een waarde in tussen 10000 - 75000