Droomt u van een biologisch zwembad in uw tuin? Weet dan dat de installatiekost hoger ligt dan bij een traditioneel zwembad. Toch biedt een zwemvijver ook heel wat voordelen, onder meer de onderhoudskost.
De installatie van een zwemvijver kost zo’n 20 à 30% meer dan bij een traditioneel zwembad. We leggen u uit waarom. En ook waarom die investering de moeite waard is.
Een zwemvijver: welke prijs mag u verwachten?
Een zwemvijver is minder vervuilend dan een klassiek zwembad en geeft een originele uitstraling aan uw tuin. Als het mooi weer is kunt u volop genieten van het ecologische zwembad dat meteen ook uw woning opwaardeert.
Wie echter een zwemvijver laat bouwen, gaat het best niet over één nacht ijs. Een natuurlijk zwembad is meer dan zomaar een put met water in, ook al gebeurt de filtering op dezelfde manier: het water wordt op een natuurlijke manier door planten gefilterd.
Is dat uw droom? Ja, maar… u vraagt zich ongetwijfeld af hoeveel het kost om de zwemvijver van uw dromen te laten bouwen.
Wie een bijzonder zwembad zegt, zegt ook bijzondere kosten. Bij de bouw van een zwemvijver is er tijd en technische kennis nodig. De installatie van een zwemvijver kost dan ook meer. Naargelang het type zwembad dat u kiest (natuurlijk zwembad, biologisch zwembad of hybride zwembad), houdt u het best toch rekening met een minimumkost van 20.000 €.
De 7 elementen die de prijs van een zwemvijver bepalen
Vooraleer u concrete plannen maakt om een zwemvijver aan te leggen, is het goed om de elementen te kennen die de prijs beïnvloeden:
- We raden u sterk aan om een voorafgaand bodemonderzoek te laten uitvoeren. Zo vermijdt u onaangename verrassingen.
- De grondwerken. Naargelang de staat van het terrein kunnen die eenvoudig of ingewikkeld zijn.
- De materiaalkeuze. De factuur zal er anders uitzien wanneer u kiest voor bijvoorbeeld cement, beton of lariks.
- De afmetingen van de vijver. Een groter zwembad brengt ook hogere bouwkosten en hogere waterkosten met zich mee.
- De inrichting van de vijver. Uw persoonlijke wensen (planten, watervallen, verlichting,…) en de gewenste stijl (eenvoudig of luxueus) kunnen de kostprijs sterk beïnvloeden.
- De randen. Het gekozen materiaal (zand, hout, tegels, mozaïek,…) beïnvloedt uw budget voor de aanleg rond de zwemvijver.
- De professionals op wie u een beroep moet doen. Naargelang de bijzondere aard van de grond en het type vijver zult u verschillende vakmensen nodig hebben: een tuinarchitect, een metselaar, een zwembadbouwer, een grondwerker, een tegelzetter,…
Een truc : indien u uw zwemvijver door iemand laat bouwen, vraag dan offertes op bij verschillende gekwalificeerde professionals.
Vergeet ook niet om indien nodig een bouwvergunning aan te vragen: ook een zwemvijver kan in bepaalde omstandigheden als een bouw beschouwd worden.
Bouw van een zwemvijver: 7 voordelen
Een zwemvijver kost veel maar geeft wel een toegevoegde waarde aan uw woning. Er zijn nog andere voordelen:
- er is minder onderhoud nodig
- u gebruikt weinig (of geen) chemische producten
- u heeft geen pomp nodig
- u creëert een plaats vol biodiversiteit waar flora en fauna zich op een natuurlijke manier kunnen ontwikkelen
- u geniet volop van puur en natuurlijk water
- de inrichting van een zwemvijver past perfect binnen het landschap van uw tuin
- u hoeft geen zwembadbelasting te betalen omdat een natuurlijk zwembad wettelijk beschouwd wordt als een vijver
Een zwemvijver levert financiële voordelen op lange termijn op maar is ook goed voor uw gezondheid en voor onze planeet. Daar kan u toch niet aan weerstaan?
Wilt u heerlijk kunnen baden in uw eigen tuin? Maak uw droom concreet dankzij onze zwembadfinanciering. Met onze simulatietool ontdekt u hoeveel u maandelijks moet aflossen in functie van het geleende bedrag en de duur van de terugbetaling.